Skillnaden på stora M och lilla m....

 Är det någon skillnad?

Det korta svaret är, JA!

En del tycker att det är helt okej att skriva ett litet m där det skall vara ett stort M, man kan ofta se det på annonser på olika hemsidor, som t.ex. dx-radio som är en utmärkt köp och sälj sida på nätet.

En del TYCKER att detta inte är något att bry sig om. Men faktum är att det det är ju extremt STOR skillnad på litet m och på ett stort M i sammanhanget. Stort M står för Mega vilket är 1 miljon mer än noll, och litet m står för milli vilket är tusen mindre än noll.

 

Det är ju EXTREM skillnad på stora och små bokstäver vid benämning av storlek/sort:

exempel; 1 mV =1 milliVolt är 0,001 volt (1 tusendel av en volt)

MV = MegaVolt är 1 000 000 volt

Samma gäller ju för frekvensbenämning.

1 Hz = 1 Hertz

1mHz = 0,001 Hz = 1 milliHertz (tusen MINDRE än noll)

1MHz = 1000000 Hz = 1 MegaHertz (en miljon MER än noll)

Så om du till exempel har en radio till salu och skriver att den går på 28mhz så betyder alltså detta att den absolut INTE täcker 10 meters bandet, detta är alltså INTE samma som 28MHz! Denna radio sänder isåfall, om du skriver 28mhz, på 0,028 Hertz då ett litet m i mhz ger milliHertz och därmed mindre än 0 (noll). Ibland ser man någon som vill både köpa eller sälja en radio på "det nya bandet" 69MHz. VÄLDIGT ofta skriver dessa att radion sänder och mottager på 69mhz (69milliHertz =0,069Hertz), till deras försvar (?) var det förmodligen mååååååånga år sedan de gick i grundskolan och fick denna kunskap, men för en utbildad radioamatör finns inte den ursäkten, även om det var länge sedan man tog sitt certifikat. Som radioamatör VET man hur viktigt det är med korrekta enheter, speciellt i text.

Kontentan är alltså att storleken spelar roll och att det är viktigt att skriva rätt enhet.

En förklarande artikel som tar upp detta ämne är från CS (ComputerSweden). Artikeln tar upp ämnet utifrån ett datorperspektiv med är lika riktig och aktuell om du skall sända på olika frekvenser med radio. Som utbildad radioamatör får man lära sig denna kunskapen igen eftersom det är en viktig skillnad på att skriva lilla m respektive att skriva stora M när det handlar om frekvenser.

Veta mer? nedan följer några kunskapslänkar och andra länkar:

SSA (Sveriges Sändare Amatörer, riksförening)

PTS (Radioamatörernas myndighet, handhar också Privat Radio, även kallad CB eller PR-radio)

DX-Radio (Annons sida)

PTS Info om Amatörradio

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

CQ WW WPX SSB 2023

Jamaica 10 meter SSB den 30 December 2023